Blog Jony Roeffen - Klaar ermee!

Klaar ermee!

 

 

Weer een traject wat we bijna kunnen afsluiten. Vrijdag 5 januari mijn laatste chemotherapie kuur gehad. Wat keek ik hier naar uit...ik mocht samen met papa mijn laatste kuur doorbrengen... Hoe bizar maar ook speciaal om 4 kuren tegelijk met je vader aan de chemotherapie te zitten. Je voelt, ervaart samen wat anderen (gelukkig)  niet ervaren...ik weet precies hoe de ineens extreme vermoeidheid je kan overvallen, ik weet hoe je smaak zo veranderd dat niks meer echt lekker is, ik weet hoe het voelt als er bloedkorsten uit je neus komen, symptomen die we beide ervaren en ga zo nog maar even door... doordat we dit samen ervaren, heeft dit nog meer binding gegeven.

 

Ik heb nu 8 zware kuren gehad, 25 weken, iedere dag weer geconfronteerd worden met een heel scala aan bijwerkingen van de chemotherapie... Hoop ik dat we nu vooruit kunnen kijken en dat het nu alleen nog maar bergopwaarts gaat.

 

Het is nu 3 weken geleden en ben langzaamaan wat op aan het knappen. De eerste week heb ik me heel erg beroerd gevoeld.... Ik had totaal geen energie... En terwijl mensen tegen me zeiden vanaf nu wordt het alleen maar beter voelde ik me alleen maar ellendig en kon ik niet positief vooruitkijken.  Het eerste weekend, onder invloed van de dexamethason ging nog wel, zijn we zelfs om de vakantie van de kinderen af te sluiten naar de bioscoop met ze geweest maar vanaf die maandag ging het alleen maar achteruit. Dat heeft ruim een week geduurd en vanaf die zaterdag voel ik me iedere dag weer een klein beetje beter qua energie niveau. Maar vanaf de 2e week hield ik dan weer enorm veel vocht vast in mijn buik, zelfs zoveel dat ik tussendoor gezien ben door de verpleegkundig specialist, zij heeft plasmedicatie voorgeschreven maar als dit niet zou werken moest ik vrijdags terugkomen. Vrijdags was het nog steeds niet beter en ben ik weer gezien door de oncoloog. Hij heeft extra urine en bloedcontrole ingezet en een echo van mijn buik. Gelukkig kwam hier niets uit en is het de medicatie geweest (combinatie dexamethason met naproxen) waarvan ik zo opgezwollen raakte. Sinds een paar dagen neemt het vocht af gelukkig want ik heb al zoveel last van mijn lichaam, pijnlijke gewrichten en met dat vocht erbij is het nog zwaarder. Sinds een aantal dagen heb ik ook neuropathie (dood tintelend gevoel) in mijn tenen... Ik was blij dat ik deze bijwerking niet had tijdens de kuur en dacht daar kom ik goed mee weg en na 2 weken na de kuur krijg ik het alsnog... Ik hoop zo dat het van korte duur is en de zenuwen niet definitief beschadigd zijn, want het is een heel irritant gevoel. Jeetje merk dat ik niet zo positief ben... terwijl het erop zit en ik blij zou moeten zijn... Ik heb afgelopen 3 weken als zwaar ervaren, bij mijn eigen ziek zijn zijn we ook nog naar het ziekenhuis gemoeten voor Cas. Zijn al lang aan het dokteren met hem in Nijmegen i.v.m. bloed in urine, krampaanvallen en plasproblemen en nu is er klinisch genetisch onderzoek ingezet om te kijken of hij een onderliggende (nier) ziekte heeft. Ook met Tess zijn we in het ziekenhuis geweest omdat ze bloed moest laten prikken en dit onder narcose moet i.v.m. moeilijke vaten en eerdere trauma's. Ook dat is in de afgelopen 3 weken gebeurd... en hoewel ik nog niet fit ben, wilde ik toch zelf bij deze afspraken aanwezig zijn.

 

Ik ben de afgelopen weken weer flink verwend met mooie bloemen, kaarten, lekker eten en heb van een vriend een kerstpakket gekregen. Het geeft nog iedere dag zo'n warm gevoel dat ik zoveel lieve mensen om me heen heb, die ons door deze tijd heen helpen. 

 

De verpleegkundige heeft me op het hart gedrukt dat ik het aankomende jaar nog zwaar ga krijgen. Ik niet moet denken dat ik nu ik klaar ben met de chemotherapie ik weer mijn oude leventje kan oppakken... Ik voor mijn herstel van de chemotherapie een jaar moet rekenen. Dit zal een zware opgave gaan worden, want ik ben iemand die weer vooruit wil, moeite heeft met het verdelen van mijn energie, snel over mijn grenzen heen gaat, maar dat is een leerproces wat sowieso goed voor mij is...maar met mijn positiviteit en met ondersteuning komen we ook dit jaar goed door, daar heb ik alle vertrouwen in! 

ik ben iemand die weer vooruit wil, moeite heeft met het verdelen van mijn energie, snel over mijn grenzen heen gaat, maar dat is een leerproces wat sowieso goed voor mij is...maar met mijn positiviteit en met ondersteuning komen we ook dit jaar goed door, daar heb ik alle vertrouwen in!